Rol van Architecten en de Wkb

Gepubliceerd op 25 mei 2022 om 16:25

De Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen die per 1 januari 2023 van kracht wordt brengt wijzigingen mee voor alle partijen in de bouw. Vanaf dan trekt de overheid zich terug als controleur of bouwplannen voldoen aan de regels van het Bouwbesluit maar nemen externe kwaliteitsborgers deze taak over. De controle wordt hierdoor ook meer een persoonlijk traject dan een loket waarin de documenten geüpload moeten worden.

 

 

De gevolgen van Wkb 


De Wkb is bedoeld om opdrachtgevers betere bescherming te bieden. Omdat de opdrachtgever verplicht is om een kwaliteitsborger aan te stellen, zal ook het werk van 
architectenbureaus onder een vergrootglas komen te liggen. De kwaliteitsborgers zullen kritisch zijn vooraf aan het bouwproject maar ook tijdens en achteraf. Een architect, als cruciale speler in het traject, zal ook kritisch beoordeeld worden. Het toezicht zal naar verwachting intensiever en kritischer worden.

Hoe kan een architect zich beschermen?


Er zijn een aantal zaken die een architect kan doen, maar die zijn nu ook al van toepassing.

  • Zorg voor duidelijke afspraken over aansprakelijkheid en verzekeringen. Goed contractmanagement vooraf wordt belangrijker.
  • Zorg voor goede dossiervorming vooraf en gedurende het bouwtraject.
  • Bespreek de mogelijkheden met de kwaliteitscontroleur, maak het samenspraak.

 

Zijn er ook kansen voor architecten?


Architecte
n kunnen in gevallen optreden als externe kwaliteitsadviseur. Niet op eigen projecten maar wel op projecten van anderen. Belangrijk daarbij is om de verzekeringspolis van het architectenbureau hierop aan te sluiten. De hoedanigheid zoals dat heet dient verruimt te worden naar naast architect ook de werkzaamheden van de kwaliteitscontroleur. Ook dient de polis aan te sluiten op de contracten en bijbehorende aansprakelijkheden die een architect aangaat als kwaliteitscontroleur.

Benieuwd naar de eerste ervaring van een architect? De overheid heeft bijgaande filmpje op haar website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/documenten/videos/2019/05/13/wetsvoorstel-bouwregelgeving---pilot-architect

 

Meer informatie


Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Jordi van Vugt. Hij is telefonisch bereikbaar op 
06-15222680 of stuur een e-mail naar jvanvugt@simtra.nl. Hij helpt u graag verder.

 


Contact

Neem gerust eens contact op met ons. 


Simtra B.V.

Telefoon: 010-3412161
E-mail   : info@simtra.nl

Stuur een bericht

Laat hier uw gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact op met u.

Volg ons

Wij zijn actief op social media.

 

Volg ons op: