Financiële problemen bij werknemers in de Lifescience, Biotech en Hightech sectoren

Gepubliceerd op 20 maart 2023 om 09:08


We horen het overal, het leven is duurder aan het worden. Waar veelal de mensen die minder dan modaal verdienen het eerste slachtoffer zijn van de prijsstijgingen kunnen ook hoger opgeleide en beter betaalde werknemers in de Lifescience, Biotech en Hightech sectoren financiële problemen ondervinden. Hieronder geven wij enkele oorzaken, signalen om de medewerker te herkennen en oplossingen vanuit de werkgever.

 

Mogelijke oorzaken


Veelal zijn deze financiële problemen het gevolg van het samenkomen van één of meerdere van de onderstaande factoren;

  • Scheiding;
  • Structureel op te grote voet leven;
  • Partner verliest een deel van het inkomen;
  • Verslaving.

Als werkgever krijg je te maken met de stress die een medewerker ervaart door zijn of haar financiële problemen. Signalen kunnen zijn als een medewerker om voorschotten gaat vragen, vraagt om meer uren te mogen werken maar ook een verhoogd ziekteverzuim of stressvoller reageren op situaties. Als werkgever zouden dit de eerste signalen kunnen zijn dat een medewerker financiële stress ervaart.

Wat kan je doen als werkgever?


Als werkgever heb je er alle belang bij om de medewerker te helpen. Gevolgen als hoger ziekteverzuim, grotere kans op diefstal/fraude tot zelfs de extra kosten voor de werkgever als gevolg van loonbeslag komen direct of indirect voor rekening van de werkgever naast het mogelijk minder goed functioneren in de dagelijkse werkzaamheden. Maar hoe ga je hier als werkgever, met alle bijkomende kosten en privacy issues mee om? Het Nibud adviseert de volgende stappen:

1. Neem de ondersteuning van werknemers met financiële problemen op in het beleid;
2. Bied werknemers preventieve en curatieve voorzieningen aan;
3. Train HR-managers en leidinggevenden, ook het middenkader, in het signaleren en hanteren van financiële problemen bij werknemers.

Met bovenstaande voorkom je mogelijk niet de oorzaak, maar wel dat het probleem te groot wordt voor de werknemer om er alleen voor te staan. Goed personeel is moeilijk te vinden en te houden, laten we er zuinig op zijn in mindere tijden.

 

Meer informatie


Heb je nog aanvullende vragen of wil je eens sparren over dit onderwerp, bel ons dan gerust. Wij hebben hiermee uitgebreide ervaring. Jordi van Vugt helpt je graag verder. Hij is bereikbaar op 06-15222680 of per email naar jvanvugt@simtra.nl.

 


Contact


Neem gerust eens contact op met ons. 


Simtra B.V.


Telefoon: 010-3412161
E-mail   : info@simtra.nl

Stuur een bericht


Laat hier je gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact op met je.

Volg ons


Wij zijn actief op social media.

 

Volg ons op: