Proefopstelling of Pilot plant toestaan binnen eigen faciliteit

Gepubliceerd op 17 november 2022 om 17:30

Veel ondernemers staan een proefopstelling van een jonge innovatieve onderneming toe op het eigen terrein of binnen de eigen faciliteit, de zogeheten pilot plant. De startup krijgt hierbij de mogelijkheid om productielijn of machine te plaatsen in een proefopstelling om zo de nieuwe techniek te testen en door te ontwikkelen. Het mes snijdt aan twee kanten. De onderneming die de ruimte ter beschikking stelt helpt jonge ondernemingen en zit zelf dicht bij de laatste technologische ontwikkelingen. De startup krijgt relatief goedkoop de mogelijkheid de ontwikkelde techniek in de praktijk te testen. Win-win lijkt het.


Belangrijke aandachtspunten

Waar vanuit verzekeringen en operationele veiligheid echter aandacht aan besteed moet worden zijn een aantal zaken:

 

  • In de fabriek komt een mogelijk “bedrijfsvreemd” productieproces. Het lijkt wellicht op het huidige proces maar kan dermate innovatief zijn dat het buiten het eigenlijke gebruik valt van de locatie. Is de onderneming hierop ingericht?  Denk hierbij vooral aan veiligheid, procesgevaren, explosie gevaren en dergelijke.
  • Door het ter beschikking stellen van ruimte aan een derde partij komen er ook andere mensen binnen de fabriek. Medewerkers, klanten en leveranciers van de startup zullen zich op het terrein begeven en werkzaamheden verrichten. Hoe gaat u hier mee om? Gelden de gedragsregels en procedures ook voor deze werknemers?
  • De machines zijn niet altijd gecertificeerd. Dit is te begrijpen gezien het innovatieve karakter. Welke afspraken zijn er gemaakt als het gaat om arbeidsveiligheid?
  • De proefopstelling vertegenwoordigd een bepaalde waarde en een daaraan gekoppelde (mogelijke) bedrijfsschade. Hoe zijn deze vastgesteld. Een taxatie van de proefopstelling is zinvol om uit te voeren.

 

Advies

Wij willen wel graag dat het ter beschikking houden van de pilot plants blijft doorgaan, daarom geven wij hierbij een aantal adviezen;

 

  • Stem vooraf af met de huidige verzekeraar als je je pand ter beschikking stelt aan startups voor een pilot plant;
  • Zorg voor duidelijke afstemming en vastlegging van de afspraken tussen de startup en de organisatie die de pilotplant faciliteert;
  • Zorg voor een adequate procesbeschrijving en veiligheden, zowel het gebied van persoonlijk letsel als brand.

 

Meer informatie

Kijk op de website van Burghgraef van Tiel (klik hier) en op onze website (klik hier) of neem contact op met Rob Verkaik. Hij is telefonisch bereikbaar op 06-48683015 of stuur een e-mail naar rverkaik@simtra.nl.

 


Contact

Neem gerust eens contact op met ons. 

Simtra B.V.


Telefoon: 010-3412161
E-mail   : info@simtra.nl

Stuur een bericht

Laat hier uw gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact op met u.

Volg ons

Wij zijn actief op social media.

 

Volg ons op: