Risico’s van AI en hoe hiermee om te gaan binnen je bedrijf.

Gepubliceerd op 30 maart 2023 om 10:12

AI staat voor artificiële intelligentie (ofwel kunstmatige Intelligentie). Het is een technologie waarmee computers taken uitvoeren die normaal door mensen worden uitgevoerd, zoals het herkennen van spraak of beelden. In Nederland wordt AI gebruikt in diverse sectoren, zoals gezondheidszorg, transport en financiën. AI heeft potentie om Nederlandse economie te versterken. Dit is wat ons betreft een leuke ontwikkeling. Echter zit er ook een minder leuke kant aan. Zo kunnen criminelen nu bijvoorbeeld ook zeer realistische phisingmails maken.


Gisteren stond in het AD een artikel over de gevaren van AI. Duizenden wetenschappers roepen op om de ontwikkeling te stoppen om vangrails te kunnen aanbrengen in de risico’s. Benieuwd naar het artikel? Klik hier.

Maar hoe ga je hiermee om in je bedrijf? Een van de gevaren is dat criminelen al levensechte phishingmails maken. Hiermee proberen ze geld, toegangscodes of andere waardevolle gegevens te pakken te krijgen.
Maar ook foto’s zijn manipuleerbaar. Vanuit verzekeringen, hoe ga je om met claims richting je bedrijf met mogelijk gemanipuleerde informatie en/of foto’s?

 

Tips

Hieronder enkele tips vanuit Simtra om deze nieuwe ontwikkelingen beheersbaar te houden.

 

  • Denk bij een verzoek of het realistisch is, of de directeur wel per email om een grote overboeking zal vragen.
  • Bij twijfel, bel of loop langs. Niet het nummer in de mail bellen maar het nummer dat je kent.
  • Meerdere bronnen. Zijn er meerdere bronnen die bevestigen wat de foto of de tekst beweert? En zijn die verifieerbaar?
  • Niet overal van toepassing, maar als er een blockchain oplossing is of mogelijk is dan is de kans op desinformatie en/of misbruik kleiner.

 

Overall is het advies om zelf na te blijven denken en weer echt in contact te treden met de andere partij om elkaar te spreken of te zien.

Meer informatie

Indien je vragen hebt over dit onderwerp of meer informatie wil ontvangen neem dan gerust contact op met Rob Verkaik. Hij is telefonisch bereikbaar op 06-48683015 of stuur een e-mail naar rverkaik@simtra.nl.

 


Contact

Neem gerust eens contact op met ons. 

Simtra B.V.


Telefoon: 010-3412161
E-mail   : info@simtra.nl

Stuur een bericht

Laat hier je gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact op met je.

Volg ons

Wij zijn actief op social media.

 

Volg ons op: