10 adviezen voor het opzetten van een pensioenregeling

Gepubliceerd op 12 januari 2024 om 14:33


Het opzetten van een nieuwe pensioenregeling is een belangrijk moment voor uw onderneming. En uiteraard ook voor uw medewerkers, aangezien pensioen een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden is. Laat u daarom goed informeren over wat de mogelijkheden en verplichtingen zijn. Om u hierbij te helpen hebben wij alvast enkele adviezen op een rij gezet. 

 

10 adviezen

 

Onderstaand tref je onze 10 adviezen aan voor het opzetten van een collectieve pensioenregeling voor uw medewerkers.


Nieuwe wetgeving


Er is sinds 1 juli 2023 nieuw pensioenwetgeving van toepassing. Iedereen heeft tot 1-1-2028 de tijd om over te gaan naar de nieuwe wetgeving. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden.


BPF controle


Vele bedrijven in Nederland moeten zich verplicht aansluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds (BPF). Dit is afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten en/of de branche waarin u actief bent. Meer informatie hierover kunt u terugvinden op de website van het ministerie van SZW.


Betrek medewerkers


Wanneer er een ondernemingsraad (OR) of een personeelsvertegenwoordiging aanwezig is binnen uw bedrijf, dan is het van belang dat u deze betrekt bij het opzetten van de nieuwe pensioenregeling. Is dit niet aanwezig binnen uw bedrijf dan raden wij aan om sowieso de medewerkers te betrekken.


Salarispakketkoppeling


Om ervoor te zorgen dat de pensioenregeling altijd up-to-date is raden wij aan om ervoor te zorgen dat je salarispakket wordt gekoppeld met de pensioenregeling. Dit zorgt ervoor dat vele wijzigingen direct worden doorgegeven aan de pensioenuitvoerder. Dit scheelt je een hoop werk en voorkomt ook fouten. Houd er rekening mee dat niet iedere pensioenuitvoerder deze mogelijkheid aanbiedt.


Goede uitleg


Het is belangrijk dat de medewerkers weten hoe de pensioenregeling tot stand is gekomen en hoe deze eruitziet. Een goede uitleg over de pensioenregeling geeft de medewerkers hiervan een goed beeld. Dit kan in de vorm van een (groeps)presentatie, maar dit is ook mogelijk middels een persoonlijke uitleg.   

Correcte vastlegging


Om misverstanden te voorkomen is het van belang om de afspraken met de medewerkers rondom pensioen correct vast te leggen. Wij raden het aan om deze afspraken sowieso vast te leggen in de arbeidsovereenkomsten. 

 

Niet deelnemen


Wanneer een medewerker niet wil deelnemen aan de pensioenregeling is het van belang dat je weet dat dit niet mogelijk. Strikt genomen zou het mogelijk zijn, maar als werkgever sta je hierin juridisch erg zwak. Mede hierdoor hanteren verzekeraars de werkwijze dat niet deelnemen niet mogelijk is.
 

Marktonderzoek


Er zijn vele pensioenuitvoerders actief op de markt. Dit heeft tot gevolg dat er een uitgebreide keuze is wanneer je een pensioenregeling wil opzetten voor de medewerkers. Wij raden je dan ook aan om een uitgebreid marktonderzoek te doen. Er kunnen namelijk grote verschillen zitten tussen de pensioenuitvoerders. Denk hierbij niet alleen aan product-eigenschappen maar bijvoorbeeld ook aan de mate van performance op het gebied van digitalisering en/of service.

 

Eigen bijdrage


Het is mogelijk om een eigen bijdrage voor de medewerkers op te nemen in de pensioenregeling. Hierdoor betaalt de medewerker mee aan zijn/haar pensioenopbouw. Dit mag dan ook alleen voor dit onderdeel. Indien je ook vrijwillige onderdelen opneemt binnen de pensioenregeling, zoals een Anw-Hiaat of bijsparen, dan mag ook een eigen bijdrage voor deze onderdelen.

 

Gelijke behandeling


Wanneer u pensioen wil aanbieden aan uw medewerkers dan is de Pensioenwet van toepassing. Een belangrijk punt hierin is gelijke behandeling. Wij raden u aan om hiermee rekening te houden. Gelijke behandeling houdt in dat u hetzelfde pensioen moet aanbieden aan (dezelfde groep van) medewerkers. Er mag bijvoorbeeld geen onderscheid worden gemaakt op basis van leeftijd en geslacht.Meer informatie


Wanneer u nog aanvullende vragen heeft of meer informatie wenst met betrekking tot het opzetten van een nieuwe pensioenregeling dan helpen wij u uiteraard graag. U kunt hiervoor contact opnemen met Jordi van Vugt. Hij is telefonisch bereikbaar op 06-15222680 of per e-mail naar jvanvugt@simtra.nl.

 


Contact


Neem gerust eens contact op met ons. 


Simtra B.V.


Telefoon: 010-3412161
E-mail   : info@simtra.nl

Stuur een bericht


Laat hier uw gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact op met u.

 

Volg ons


Wij zijn actief op social media.

 

Volg ons op: