Top 10 tips voor het verzekeren van een startup in Lifescience, Biotech, Medtech of foodtech

Gepubliceerd op 10 juli 2022 om 22:31


Voor beginnende ondernemers is het verzekeren één van de laatste zaken waaraan gedacht wordt. Helaas is dit onterecht, met de juiste verzekeringen beschermt u uw onderneming en maakt u ondernemen mogelijk doordat u overeenkomsten met opdrachtgevers kan aangaan. Daarom geven wij graag onze top 10 verzekeringsadviezen voor startups in Lifescience, Biotech, Medtech of foodtech.


Top 10 verzekeringsadviezen

Onderstaand staan onze top 10 verzekeringsadviezen voor startups in LifeScience, Biotech, Medtech of foodtech.

1. Bedenk wat u moet verzekeren

Niet alle verzekeringen zijn noodzakelijk, maar soms moeten bepaalde verzekeringen. Denk hierbij aan de WA-verzekering voor motorvoertuigen. Maar concreter voor startups geldt dat er ook overeenkomsten met afnemers en investeerders zijn. Welke verzekeringseisen staan hierin? En voldoet u hieraan? We schreven er hier al eerder een blog over.

2. Bedenk wat je wil verzekeren

Ondernemen is risico’s nemen. Maar iedere ondernemer en iedere onderneming is anders. Als bepaald is wat moet, moet u ook bepalen hoe ver u wil gaan met verzekeren. Veel is op te vangen met goed contractmanagement maar de overgebleven risico’s zijn vaak ook een keuze of u een verzekering moet afsluiten en zo ja, voor welk bedrag en eigen risico. Wat past bij u, hoe risico-avers bent u? Welke schades kunt u zelf dragen en wanneer komt de onderneming in gevaar? Wanneer slaapt u nog lekker? Allemaal vragen om te bepalen welke verzekeringen en voor welke bedragen af te sluiten.

3. Bedrijfsaansprakelijkheid (AVB)

Een onderneming, ook in de onderzoeksfase, kan aansprakelijk gesteld worden voor schades die het veroorzaakt aan derden. Het hebben van een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is daarom voor iedere onderneming cruciaal. Belangrijke aandachtspunten:

  • Zijn er contractuele eisen waaraan voldaan moet worden?
  • Welke hoedanigheid, omschrijving van de werkzaamheden van de onderneming, neemt u op?
  • Zijn alle entiteiten meeverzekerd onder de polis?
  • Waar ter wereld geeft de polis verzekeringsdekking? Nederland, EU of gehele wereld inclusief USA? Wat heb je nodig als onderneming?
  • Welke verzekeringslimiet moet ik aanhouden?

4. Cyberverzekering

Een Cyberverzekering beschermt tegen schade aan derden door een incident. Denk aan het per ongeluk lekken van AVG-gevoelige informatie. Veel werkzaamheden vinden online plaats en zijn kennisgedreven. Bescherm de onderneming tegen cyberrisico’s.

 

5. Bestuurdersaansprakelijkheid (D&O)

Dit wordt ook wel managementaansprakelijkheid genoemd en dekt uw managementteam voor claims tegen hen met betrekking tot hoe zij het bedrijf runnen. Dit omvat bijvoorbeeld claims die ze benoemen in geval van een verkeerde voorstelling van zaken, een slechte leverancierskeuze of wanbeheer. Veel investeerders eisen ook een passende D&O verzekering.

6. Keymanverzekering

Bij een investeringsronde is er veelal een aantal verzekeringseisen. Naast de eerder genoemde D&O is dat zeer vaak een keyman polis. Deze geeft een uitkering aan het bedrijf als de key-persoon/personen komen te overlijden.

 

7. Voorraad, inventaris, elektronica

Er is geld beschikbaar voor de eerste investeringen. Denk hierbij aan materiaal voor prototypes, een kantoor en/of lab en daadwerkelijke voorraad gereed product. Vergeet deze materiele zaken niet te verzekeren.

 

8. Ziekteverzuim

Personeel in dienst geeft een grote extra verantwoordelijkheid en risico. Als een medewerker langdurig ziek wordt bent u als werkgever verantwoordelijk om het loon (deels) door te betalen. Hiervoor zijn passende verzekeringsoplossingen.

9. Pensioen

Het hebben van personeel zorgt er ook voor dat u moet denken aan pensioen voor de mensen. Laat u hier goed over adviseren zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan over enkele jaren. Een goede pensioenregeling kan een voordeel zijn om goede mensen aan te trekken.

10. Wat zijn momenten waarop extra aandacht voor je verzekeringen nodig is?

  • Een overname of oprichting van een dochteronderneming.
  • Het commercieel in de markt zetten van het product. Voor ondernemingen/producten waarvoor eerst een Clinical Trial traject doorgelopen moet worden is het aan te raden om de dekking voor aansprakelijkheid op dat moment al uit te breiden op zowel de AVB als een losse Clinical Trial verzekering.
  • Het aangaan van contracten met afnemers, sluiten de verzekeringen nog aan op (toekomstige) contractuele eisen;
  • Het in dienst nemen van personeel;
  • Het verkopen van het product in nieuwe afzetmarkten, denk aan verkoop in de USA;

En als extra aandachtspunt. Stem af met een goede adviseur die u door vragen heen helpt, met u meedenkt en kan adviseren over risico’s die u zelf wellicht niet ziet maar er wel zijn. Simtra helpt graag. 

Meer informatie

Heeft u hierover nog aanvullende vragen, bel ons dan gerust. Rob Verkaik helpt u graag verder. Hij is bereikbaar op 06-48683015 of per email naar rverkaik@simtra.nl.

 


Contact

Neem gerust eens contact op met ons. 

Simtra B.V.


Telefoon: 010-3412161
E-mail   : info@simtra.nl

Stuur een bericht

Laat hier uw gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact op met u.

Volg ons

Wij zijn actief op social media.

 

Volg ons op: