Verlaag het verzuim binnen uw onderneming: 10 praktische stappen

Gepubliceerd op 2 september 2023 om 14:00

In elke onderneming is verzuim een belangrijke en soms ook zorgwekkende factor. Verzuim kan niet alleen leiden tot productiviteitsverlies, maar ook tot hogere kosten en ontevreden medewerkers. Het verminderen van verzuim is dan ook van cruciaal belang voor een onderneming. Om daarbij te helpen hebben wij 10 praktische stappen in kaart gebracht waardoor u het verzuim binnen uw onderneming omlaag kunt krijgen.


10 praktische stappen

Om het verzuim binnen uw onderneming omlaag te krijgen zijn de volgende stappen van belang:

1 Creëer de juiste bedrijfscultuur 

Begin met het creëren van een bedrijfscultuur dat gezondheid en welzijn waardeert. Dit begint veelal met het tonen van begrip voor de fysieke en mentale gezondheid van uw medewerkers.

2 Zorg voor open communicatie

Houd open communicatielijnen met uw medewerkers. Moedig hen aan om eventuele gezondheidsproblemen of stressfactoren te bespreken, zodat u oplossingen kunt vinden voordat ze leiden tot verzuim.

3 Bekijk gezondheidsprogramma's

Overweeg het implementeren van programma's die de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers bevorderen, zoals fitnessprogramma's, mindfulness-workshops of een leuke app die bewegen stimuleert.

4 Bied flexibele werkregelingen

Bied flexibele werkschema's aan om de balans tussen werk en privé te verbeteren. Dit kan stress verminderen en verzuim voorkomen.

5 Periodieke gezondheidschecks

Stel periodieke gezondheidscontroles en toegang tot preventieve zorg beschikbaar voor uw medewerkers. Dit kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen.

6 Voorkom stress

Stress is een belangrijke oorzaak van verzuim. Het leren omgaan met stress kan helpen om het verzuim binnen uw onderneming te verminderen. Hiervoor zijn diverse trainingen en workshops beschikbaar.

7 Realiseer re-integratieprogramma's

Terugkeren naar het werk kan voor zieke medewerkers lastig zijn. Bied daarom realistische re-integratieprogramma's aan voor medewerkers die terugkeren na verzuim. Dit kan hen helpen om geleidelijk weer aan het werk te wennen.

8 Optimaliseer het verzuimbeleid

Zorg ervoor dat u een duidelijk verzuimbeleid hebt dat bekend is bij alle medewerkers. Een verzuimbeleid is veelal succesvol wanneer deze duidelijke procedures bevat voor met name het melden en beheren van verzuim.

9 Analyseer het verzuim

Analyseer het verzuim om patronen te identificeren. Wanneer u inzicht heeft in de oorzaken van het verzuim, kunt u gerichte interventies implementeren.

10 Betrek medewerkers

Betrek medewerkers bij het ontwikkelen van oplossingen of activiteiten om het verzuim te verlagen. Zij kennen vaak de specifieke uitdagingen en wensen. Zij kunnen daardoor waardevolle input leveren.


Conclusie

Het verminderen van verzuim binnen uw onderneming vereist aandacht en is een continu proces. Het is een investering in de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers en kan op lange termijn de productiviteit en tevredenheid verbeteren binnen uw onderneming. Als u bovenstaande stappen volgt bent u goed op weg om het verzuim binnen uw onderneming omlaag te krijgen.  

 

Meer informatie

Heeft u aanvullende vragen of wil u graag eens overleggen, neem dan gerust contact op met ons. Bel hiervoor gerust naar Jordi van Vugt. Hij is telefonisch bereikbaar op 06-15222680 of stuur een e-mail naar jvanvugt@simtra.nl.


Contact

Neem gerust eens contact op met ons. 

Simtra B.V.


Telefoon: 010-3412161
E-mail   : info@simtra.nl

Stuur een bericht

Laat hier uw gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact op met u.

Volg ons

Wij zijn actief op social media.

 

Volg ons op: