5 essentiële tips voor het verzekeren van een laboratorium

Gepubliceerd op 23 oktober 2023 om 11:30

Het verzekeren van het laboratorium is van cruciaal belang om zowel de investeringen als het onderzoek te beschermen. Laboratoria zijn unieke werkomgevingen met specifieke risico's die op een passende manier moeten worden aangepakt binnen de verzekeringen. 


5 essentiële tips

Als Simtra delen we vijf essentiële tips om ervoor te zorgen dat het laboratorium optimaal verzekerd is.

1. Identificeer specifieke risico's

Welke risico’s moet je verzekeren? En wat wil je verzekeren? Tweedehands laboratorium apparatuur? Specifieke cellijnen? Kritische apparatuur? Het eerste en belangrijkste aspect van laboratoriumverzekering is het identificeren van de specifieke risico's die verband houden met jullie organisatie. Dit kan variëren van chemische en biologische stoffen tot geavanceerde apparatuur. Een gedetailleerde inventarisatie zal helpen bij het selecteren van de juiste dekking voor het laboratorium.

2. Werk samen met een gespecialiseerde verzekeraar

Niet alle verzekeringsmaatschappijen begrijpen de complexiteit van laboratoriumrisico's. Zoek naar een verzekeraar met ervaring in het verzekeren van laboratoria. Deze specialisten kunnen u helpen bij het begrijpen van uw behoeften en zorgen voor een beleid dat specifiek is afgestemd op uw laboratorium.

3. Beoordeel de dekkingsniveaus

Wat is de oorsprong van de apparatuur? Tweedehands aangeschaft of juist nieuw? Is de apparatuur snel beschikbaar of juist niet en daarbij kritisch voor het onderzoek? Werk je eventueel in een cleanroom? Allemaal vragen die bepalen hoe de verzekering in te richten.

4. Overweeg aanvullende aansprakelijkheidsverzekering

Laboratoria lopen het risico op ongelukken en incidenten die schade kunnen toebrengen aan medewerkers of derden. Wij adviseren altijd het afsluiten van passende aansprakelijkheidsverzekering om uzelf en het bedrijf te beschermen tegen juridische aansprakelijkheid en de kosten van eventuele rechtszaken.

5. Regelmatige herziening van het beleid

De laboratoriumactiviteiten zullen waarschijnlijk in de loop der jaren evolueren. Daarom is het essentieel om de verzekeringspolis regelmatig te herzien en bij te werken om ervoor te zorgen dat deze altijd actueel is en de veranderende behoeften weerspiegelt.


Conclusie

Samenvattend, het verzekeren van een laboratorium vereist aandacht voor detail en een goed begrip van de specifieke risico's die het laboratorium loopt. Door samen te werken met een gespecialiseerde verzekeraar en experts, dekking op maat te bieden en het beleid regelmatig te herzien, kunt u de financiële gezondheid van uw laboratorium veiligstellen.

 

Meer weten?

Heb je aanvullende vragen of wil je hierover graag eens sparren, neem dan gerust contact op met ons. Bel hiervoor gerust naar Rob Verkaik. Onderstaand tref je zijn contactgegevens aan.

 

Telefoon: 06-48683015

E-mail: rverkaik@simtra.nl

 


Contact

Eens bellen? Neem gerust contact op met ons. 


Simtra B.V.
Telefoon: 010-3412161
E-mail   : info@simtra.nl

Stuur een bericht

Laat hier je gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact op met je.

Volg ons

Wij zijn ook actief op social media.

 

Volg ons op: