Loopt uw pensioenregeling binnenkort af?

Gepubliceerd op 1 juni 2022 om 16:01

Wanneer u een pensioenregeling hebt waarvan de contractsduur binnenkort afloopt, dan heeft u waarschijnlijk onlangs een brief ontvangen van uw verzekeraar waarin staat vermeld dat uw pensioenregeling wordt beëindigd. Maakt u zich geen zorgen. Dit is een standaard werkwijze van verzekeraars. Het is echter wel voor u belangrijk om te weten dat u actie moet ondernemen.


Mogelijkheden

Doordat uw pensioenregeling binnenkort wordt beëindigd dient u de pensioenregeling te verlengen. Voor de verlenging van de pensioenregeling heeft u de volgende drie mogelijkheden:


1. De pensioenregeling voortzetten bij de huidige verzekeraar

De huidige verzekeraar zal u komende periode een offerte aanbieden waarin een nieuwe pensioenregeling wordt voorgesteld. Wanneer u deze offerte accepteert dan wordt er een nieuwe pensioenregeling opgemaakt bij de huidige verzekeraar. Wij raden aan om ook offertes op te vragen bij andere verzekeraars en niet zomaar de offerte van de huidige verzekeraar te accepteren. Het is namelijk goed om periodiek (zeg eens in de vijf jaar) de pensioenregeling kritisch te beoordelen. 

2. De pensioenregeling oversluiten naar een andere verzekeraar

U kunt ook een pensioenregeling afsluiten bij een andere verzekeraar. Een goede reden hiervoor kan zijn dat u niet tevreden bent over de huidige verzekeraar of omdat de huidige pensioenregeling niet meer past bij uw situatie en/of wellicht ook niet meer marktconform is. 

3. De pensioenregeling beëindigen

De pensioenregeling kan ook geheel worden beëindigd. Houd hierbij echter wel rekening met gemaakte afspraken met de medewerkers en/of eventuele verplichtingen vanuit een CAO of bedrijfstakpensioenfonds (BPF). U kunt hierdoor vaak niet zomaar geen pensioen meer aanbieden.   

Wat is de beste keuze? 

Het is afhankelijk van uw situatie en wensen wat hierin de beste keuze is. Wij raden aan om dit moment gelijk ook te benutten om te onderzoeken of de pensioenregeling nog actueel en marktconform is. Daarbij gaat binnenkort ook de pensioenwetgeving wijzigen. Dit wordt ook wel het Pensioenakkoord genoemd. Onderstaand wordt beknopt toegelicht wat het Pensioenakkoord is. Wij raden u aan om met deze komende wijzigingen alvast rekening te houden bij de verlenging van uw pensioenregeling. 


Pensioenakkoord

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in onze samenleving. Mensen worden steeds ouder en werken ook niet meer hun hele leven bij één bedrijf. Daarbij is de verhouding tussen het aantal werkenden en gepensioneerden verslechterd. Belangrijk is dat het pensioenstelsel hierop blijft aansluiten. Het kabinet, sociale partners en pensioenuitvoerders werken momenteel aan een nieuw pensioenstelsel. 

 

 Wat gaat er waarschijnlijk wijzigen?

 

  • Het pensioenstelsel wordt transparanter en persoonlijker
  • Pensioenopbouw wordt leeftijdsonafhankelijk (ofwel een gelijkblijvende pensioeninleg)
  • De AOW leeftijd gaat minder snel stijgen
  • Er komen betere afspraken mbt vervroegd stoppen met werken voor mensen met zware beroepen
  • Er komt een eenvoudiger nabestaandenpensioen
  • Er komt meer keuze op moment van pensionering

 

De verwachting is dat de nieuwe regels voor pensioen ingaan vanaf 1 juli 2023 of 1 januari 2024. De sociale partners en pensioenuitvoerders krijgen dan 4 jaar de tijd om pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving, dus tot 1 juli 2027 of  1 januari 2028. De wet die het minder snel stijgen van de AOW-leeftijd regelt is inmiddels aangenomen en geldt sinds 1 januari 2020.


Meer informatie

Heeft u nog aanvullende vragen of wil u graag eens overleggen over het verlengen van de pensioenregeling, bel ons dan gerust. Wij hebben uitgebreide ervaring met het verlengen van pensioenregelingen. Jordi van Vugt helpt u graag verder. Hij is bereikbaar op 06-15222680 of per email naar jvanvugt@simtra.nl.

 


Contact

Neem gerust eens contact op met ons. 

Simtra B.V.


Telefoon: 010-3412161
E-mail   : info@simtra.nl

Stuur een bericht

Laat hier uw gegevens achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact op met u.

Volg ons

Wij zijn actief op social media.

 

Volg ons op: